Lükő Gábor kiállítása Körtvélyesen (Szlovákia)

Az egykori Torna megye Körtvélyes nevű települése a körtvélyesi Lükők ősi fészke, ahol alapítványunk névadójának, Lükő Gábornak az édesanyja és neves felmenői is születettek. A Torna-patak völgyében található csodálatos szépségű kis községben Sebő Gyula polgármester úr és felesége, Rózsa a motorjai a helyi és kistérségi kulturális élet szervezésének (Domica Mikrorégió). A vidékfejlesztésen, falusi turizmuson kívül, a művészetek felkarolását, kiállítások szervezését, a hagyományőrzést, a neves helybeli szülöttek felkutatását, így a rokon Lükő család tagjainak kutatását is célul tűzték ki. Ardai Gézáné Lükő Klárika és testvérei, Piroska és Gábor már néhány évvel ezelőtt felvették vele a kapcsolatot, és együtt koszorúztak is a neves Lükő ősöknél.

Idén, 2010-ben Sebő Gyula polgármester úr és kedves felesége, Rózsa a Lükő család tagjainak, genealógiájának, fotóemlékeinek feltárását és bemutatását tűzte ki célul a Körtvélyesi Májusi Napok keretében (május 7–9, péntek–vasárnap), amelyre szeretettel meghívták Lükő Gábor gyermekeit és az Alapítvány kuratóriumának tagjait is. A meghívás során felvetődött Lükő Gábor A magyar művészet évezredei c. tablóinak körtvélyesi kiállítása is a művelődési házban. A kiállítási tablók mintegy felét, amelyek a centenáriumi ünnepségen is szerepeltek – Kemény Gyula elmúlt évi munkájának eredményeként – ismét kiállíthattuk a szimbolikus, s igen méltó helyszínen, amely reményeink szerint a kiinduló állomása e csodálatos kiállítás hosszú vándorútjának. S ez rögtön valóra is vált Sebő Gyula polgármester úr jóvoltából, aki egy igen aktív rozsnyói kulturális referens, Tóth Tímea segítségével a Körtvélyesi Májusi Napok után Rozsnyón is kiállították a tablókat. Időközben a szlovákiai Új Szóban megjelent egy rövid híradás a kiállításról, amelynek elérhetőségét a levél alján küldöm.

Hálásan megköszöntük az Alapítvány nevében is Sebő Gyula polgármester úrnak és feleségének, valamint a közreműködőknek a kiállítás megrendezését, a Lükőkről szóló kiállítási anyag összegyűjtését – ifjabb Lükő Gábor hathatós támogatásával és közreműködésével –, a szíves fogadtatást a Gólya Kúriában (honlapját lásd lent), az egykori Lükő, majd Andrássy kúriában, amely nagyon igényesen felújítva várja az ideátról látogatókat.

Polgármester úr a Kiállítás további, jövőbeni helyszíneit is szervezi Szlovákiában, amelyért külön köszönetet mondtunk! A Lükő Gábor Alapítvány nevében pedig további erőt, kitartást és legfőképpen a Jóisten segedelmét kívántuk áldozatos munkájukhoz.

A Lükő Gábor Alapítvány kuratóriuma

 

http://ujszo.com/online/regio/2010/05/07/programajanlo
http://ujszo.com/napilap/regio/2010/05/18/szem-elott-a-videkfejlesztes?mini=calendar/2010/04/all&

http://www.kuriaubociana.sk/tortenelem/
http://www.ticroznava.sk/index.php?module=ubytovanie&page=detail&id=10074&lang=hu

 

Képek a kiállításról és a rendezvényekről

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


1%

Kérjük támogassa adója 1%-ával
a Lükő Gábor Alapítvány célkitűzéseit!

ADÓSZÁMUNK:

18191341-1-42

Készítette: Parola Kft.